HUBUNGAN KESUKAAN DAN KESEDIAAN DENGAN KONSUMSI SAYUR DAN BUAH PADA REMAJA

  • Rinawati Tarigan AKPER Malahayati Medan
Keywords: Passions, Availability, Consumption of vegetables and fruit

Abstract

ABSTACT

 

Adequacy of consumption of vegetables and fruit in adolescents is influenced by various reasons such as dislike, the family does not provide because of the economy, the school canteen lacks supply and others. The initial survey results found that 80% of male students and 37.5% of female students consumed less vegetables and fruit. The purpose of the study was to examine the relationship of preference and willingness to the consumption of vegetables and fruit students. This research is quantitative using a cross-sectional research design conducted at SMK Negeri 1 Percut Sei Tuan, Deli Serdang Regency. The sample was all students of class XI and class XII of the Department of Software Engineering at SMK Negeri 1 Percut Sei Tuan in Deli Serdang in 2019 amounting to 97 people. Data collection tool uses a questionnaire. The test used was chi-square. The results showed that there was a relationship between vegetable consumption and preferences (p = 0.001, RP = 5.47), and availability (p = 0.173). There is a relationship between fruit consumption and liking (p = 0.001, RP = 2.47), and availability (p = 0.006, RP = 2.79). Researchers suggest to families, especially parents, to increase the willingness of vegetables and fruit every day at home to form adolescent preferences for vegetables and fruit.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Daftar Pustaka

Almatsier, S. (2016). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.
Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. (2013). Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2013 Laporan Nasional. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.
Bahria., & Triyanti. (2010). Faktor-Faktor yang Terkait dengan Konsumsi Buah dan Sayur pada Remaja di SMA 4 Jakarta Barat. Jurnal Kesehatan Masyarakat, Maret 2010-September 2010, Vol. 4, No.2.
Budiman., & Riyanto, A. (2013). Kapita Selekta Kuesiner Pengetahuan dan Sikap dalam Penelitian Kesehatan. Jakarta: Salemba Medika.
Emilia, E. (2009). Pengetahuan, Sikap, dan Praktek Gizi pada Remaja dan Implikasinya pada Sosialisasi Perilaku Hidup Sehat. Media Pendidikan, Gizi dan Kuliner, Vol. 1, No. 1, November 2009.
Febrianti, D. (2012). Penyelenggaraan Makanan, Tingkat Konsumsi dan analisis Preferensi Atlet di SMA Negeri Ragunan Jakarta. Fakultas Ekologi Manusia. Bogor: Institut Pertanian Bogor.
Hardiansyah. (2013). Review Faktor Determinan Keragaman Konsumsi Pangan. Jurnal Gizi dan Pangan.
Hasdianah, H.R., Siyoto, S., & Peristyowati, Y. (2014). Gizi-Pemanfaatan Gizi, Diet dan Obesitas. Cetakan Pertama. Yogyakarta: Nuha Medika.
Marmi. (2016). Gizi dalam Kesehatan Reproduksi. Cetakan Kedua. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
Maryunani, A. (2015). Perilaku Hidup Bersih dan Sehat (PHBS). Jakarta: Trans Info Media.
Nenobanu, A.I., Kurniasari, M.D., & Rahardjo, M. (2018). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Konsumsi Buah dan Sayur pada Mahasiswi Asrama Universitas Kristen Satya Wacana. IJMS-Indonesia Journal on Medical Science-Volume 5 No. 1-Januari 2018. ISSN 2443-1249 (Print) 2355-1313 (On Line)-ijmsbm.org.
Nurdin, S.U., Indriyani., & Zuraida. (2015). Modifikasi Gaya Hidup Berbasis Sekolah untuk Meningkatkan Konsumsi Pitoseterol Anak Sekolah Dasar yang Mengalami Kelebihan Berat Badan di Bandar Lampung. Lembaga Penelitian Universitas Lampung. Bandar Lampung.
Pearce, J., Hiscock, R., Blakely, T., & Witten, K. (2012). The Contextual Effects of Neighbourhood Access to Supermarkets and Convenience Stores on Individual Fruit and Vegetable Consumption. J. Epidemiol. Community Health 2012;62;198-201. doi: 10.1136/jech.2006.059196.
Peltzer, K., & Pengpid, S. (2012). Fruit and Vegetables Consumption and Associated Factors among In-School Adolescents in Five Southesat Asian Countries. Int. J. Environ. Res. Public Health 2012, 9, 3575-3587. Doi: 103390/ijerph9103575.
Proverawati, A., & Rahmawati, E. (2016). Perilaku Hidup Bersih dan Sehat (PHBS). Yogyakarta: Nuha Medika.
Rachman, B.N., Mustika, IG., & Kusumawati, I.G.AW. (2017). Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Konsumsi Buah dan Sayur Siswa SMP di Denpasar. Jurnal Gizi Indonesia (The Indonesian Journal of Nutrition), 6(1), 2017. e-ISSN: 2338-3119. p-ISSN: 1858-4942.
Sianturi, E., Aritonang, EY., & Sudaryati, E. (2018). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kebiasaan Konsumsi Sayur dan Buah pada Remaja yang Tinggal di Rumah kos di kota Tarutung Tahun 2017. Medan: FKM Universitas Sumatera Utara.
Published
2020-03-29
How to Cite
Tarigan, R. (2020). HUBUNGAN KESUKAAN DAN KESEDIAAN DENGAN KONSUMSI SAYUR DAN BUAH PADA REMAJA. Jurnal Ilmiah Keperawatan IMELDA, 6(1), 36-43. https://doi.org/10.52943/jikeperawatan.v6i1.359